elektrovelosipedi.com

Необходима мощност и очакван пробег

Безспорно, когато говорим за електрически велосипеди в главата на човек се зараждат куп въпроси, на някои от които е трудно да се отговори конкретно. Тук ще се постараем да дадем насочващ отговор на най-често срещаните такива, а именно необходима мощност и очакван пробег.

–Необходима мощност – това е много разтегливо понятие, в което участват много фактори като тегло на велосипед и велосипедист, вид велосипед или по точно размер и налягане на гумите, географски релеф на пътя, по който обичайно се кара, стил на каране – по-динамичен или по-уравновесен и спокоен. Всъщност дори дрехите, позицията на велосипедиста, температурата и атмосферното налягане са от значение, но не бих искал да задълбаваме толкова, защото това са променливи величини и обстоятелства. Обобщено казано физичните факторите, определящи необходимата мощност за движение са въздушно съпротивление, загуби от триене на гумите с пътната настилка, трансмисионни загуби. Теглото и скоростта на изкачване имат влияние основно при преодоляване на денивелация (изкачване на наклони).

При каране на равен участък от път (0% наклон) , с постоянна скорост данните за необходима (динометрична) мощност са както следва:

20 km/h. – 90 W

25 km/h. – 140 W

30 km/h. – 220 W

35 km/h. – 320 W

40 km/h. – 450 W

45 km/h. – 610 W

Данните са валидни за трекинг велосипед с гуми 28 х 1.75  (700C), налягане 4 bar, общо тегло (велосипед + велосипедист) – 100 кг, липса на вятър.

При маунтин байк велосипедите, необходимата мощност е завишена с 20 – 30% заради широките гуми със силно релефен грайфер и ниско налягане.

Много важно условие е да се има предвид, че горенаписаното се отнася за реалната механична (динометрична) мощност, която се предава от задвижващото колело към пътя, а не консумираната от двигателя. Това е важно уточнение с оглед на факта, че недобросъвестни търговци публикуват консумираната пикова (моментна) електрическа мощност с маркетингови цели.

Разходът на гориво…

При електромобилността този фактор се нарича „разход на електроенергия“ и е от първостепенно значение при избора на батерия за енергийните нужди на електровелосипеда.

Нашите измервания са направени с гореспоменатия трекинг велосипед с гуми 28 х 1.75, 4 bar налягане, електродвигател „8FUN“ - http://elektrovelosipedi.com/portfolio/e-bike-kit-8-fun/ (един от най-доказалите се във времето хъб двигатели), 12 FET IRFB 4110 контролер, 48V 11Ah li-ion батерия. Общо тегло велосипед + велосипедист = 100 кг.

Условия на измерването каране с равномерна скорост на равен кръгообразен участък от път, практическа липса на вятър, температура около 18 °С.

Резултати:

20 km/h. – 5.9 Wh/km.

25 km/h. – 7.7 Wh/km.

30 km/h. – 9.2 Wh/km.

35 km/h. –  11.7 Wh/km.

40 km/h. – 13.8 Wh/km.

45 km/h. – 16.8 Wh/km.